Koloniën van Weldadigheid

Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig maatschappelijk experiment plaats. Doel: een einde maken aan de armoede. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen, stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in de Noordelijke Nederlanden en  twee in de Zuidelijke Nederlanden, wat nu de Belgische Kempen zijn.

Na ruim 10 jaar voorbereiding zijn De Koloniën op 26 juli 2021 opgenomen op de UNESCO werelderfgoed lijst.Koloniën van Weldadigheid - UNESCO

Uit het hele land werden destijds grote aantallen mensen en families in armoede ernaar toe gestuurd: om aan landbouw te doen, school te lopen en discipline aan te leren. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden gedwongen opgenomen. Lees verder op de site van de Koloniën van Weldadigheid.

De Boshoeve grenst aan dit historisch boeiende gebied. Vanuit onze locatie loopt u zo het natuurgebied van de Maatschappij van Weldadigheid in, dat vrij toegankelijk is. Op fietsafstand vindt het museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Na een bezoek aan dit museum kunt u dagen dwalen door de Koloniën. De historie ontvouwt zich voor uw ogen.

Hieronder vindt u een aantal links om meer te weten over deze bijzondere geschiedenis, waarvan de herinneringen in onze omgeving nog zijn terug te vinden.

 

Home